mars 17, 2023 2 minsta läsning

Varför vänta tills solen kommer fram?

Visste du att i Sverige var den genomsnittliga mängden ljus per dag i januari cirka 1 timme? Det är om vi har tur och de mörka regnmolnen inte dyker upp mellan soluppgång och solnedgång! Så ja, vintermånaderna är mörkare men låt inte det hindra dig i Norden, eller någon av er där ute, i din strävan efter att bli en kallbryggare!

Har du någonsin undrat vad kall bryggning är och om du kan göra den hemma? Nej, det är inte bara en kopp kaffe som du har glömt som har blivit kall. Nej, det är det inte. Det är nästan vetenskap, en helt ny ritual som kommer att ge dina smaklökar och hjärna en helt ny upplevelse.

Bilden visar kalldroppare från Tiamo
(Detta är Cold Dripper av Tiamo )

En kort översikt; kallbryggning är att extrahera kaffe från grovmalda bönor med kallt vatten under en längre tid, normalt i rumstemperatur i 12-24 timmar. Vänligen tillsätt inte varmt vatten eftersom detta skapar en helt annan brygd med bitterhet. När du har fått detta kaffekoncentrat kan du tillsätta is, kallt vatten, mjölk eller till och med som en blandning för alkoholhaltiga drycker.

Varför skulle du vilja göra det här?

  • Cold Brew-experterna Toddy har gjort en studie för att säga att det ger mycket mindre syra än varmbryggt kaffe, vilket minskar halsbränna och skador på dina pärlvita tänder.
  • Det är sötare och smidigare tack vare de lägre temperaturerna som kaffet kommer i kontakt med. Vissa människor omvandlas från svart kaffe på detta sätt eftersom de inte behöver mjölken för att dölja bitterheten som vissa varma kaffesorter kan ha.
  • Mindre slöseri - du tar det du behöver och låter resten stå i kylen i upp till 2 veckor. Ganska ofta gör vi en standardmängd kaffe som inte alltid konsumeras, så detta hjälper till att minska det.
  • Du behöver inte begränsa dig till att dricka den kall, du kan servera den över is med mjölk eller tillsätt kokt vatten till ditt koncentrat.

Prova det - bli galen och experimentera. Vår Cold Brewing-kollektion finns tillgänglig här .

Om du är på en budget, eller bara vill prova hemma, ta en murare burk, eller ett stort kärl och en sil. Tänk inte på att du kommer att kunna trolla fram en drink du kan ta direkt, det här måste ta tid!

Du behöver också 80 g ganska grovt kaffe, 350 ml kallt vatten, blanda ihop och låt stå i rumstemperatur i 12 timmar. Sedan måste du sikta med en finmaskig mask, en fransk press eller ett kaffefilter för att få bort alla malningar. Et voila - du har din kalla brygd att tillsätta mjölk, vatten eller tonic till.

Både Timemore och Kinto har mindre flaskor med filter där du kan göra kallbryggt te eller kaffe i och sedan förvara i ditt kylskåp

Om du vill ha det rätta kitet för att göra små eller större mängder kallbryggt så behöver du inte leta längre än till Toddy, experterna på området. De har varit upptagna med att finjustera processen sedan 1960-talet och har bryggare som kan hjälpa dig med små provsatser upp till 75 liter för de professionella kallbryggarna.

Skriv en kommentar

Kommentarer kommer att godkännas innan publicering